Chleb pszenny
Prosty pszenny chleb na drożdżach. Mięciutki, wilgotny, z cudownie chrupiącą skórką. Szybko się robi i jeszcze szybciej zjada 😉 Idealny na nadchodzące Święta wielkanocne lub jako opcja, gdy braknie pieczywa, a tu za rogiem niedziela niehandlowa.
Ten chleb nie tylko dobrze wygląda, ale smakuje naprawdę wybornie. Co najważniejsze dojadaliśmy go na trzeci dzień i dalej był pyszny. Choć nie piekę chleba czy bułek codziennie, to na wszystkie próby to drugi przepis, który tak bardzo przypadł całej rodzince do gustu. A przekrój smaków mamy różny.
O pieczywie z sieci spożywczych nie będę się wypowiadać, bo to temat rzeka i warto poszukać w internetach 😉 przeróżnych artykułów. Co nie znaczy, że czasem też nie zbłądzę na ten dział…trudno przejść obojętnie, kiedy tak pięknie pachnie świeżo pieczonym pieczywem i nie napakować do koszyka jeszcze cieplusich bułeczek..cóż..
Codziennie kupuję jednak pieczywo z dobrej piekarni, którą na szczęście mam za rogiem. Jest jednak jeden minus – za naprawdę dobre pieczywo trzeba więcej zapłacić.
Upieczony przeze mnie chlebek to proste składniki, które na pewno wszyscy posiadają w domu, a nawet jeśli nie to są stosunkowo niedrogie i dostępne w każdym sklepie. No i chwilka czasu, bo przygotowanie całego przepisu zajmuje 1,5 h.
0,5 l maślanki
30 g drożdży świeżych
1 łyżeczkę miodu
2 łyżeczki soli
70 g wody
600 g mąki pszennej
200 g mąki razowej chlebowej (u mnie Lubella 3 ziarna do wypieku chleba)
Letnią wodę (1/4 szklanki) wymieszać z pokruszonymi świeżymi drożdżami i łyżeczką miodu. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut, aż zacznie pracować.
Do przesianej mąki dodać przygotowany rozczyn i pozostałe składniki. Wyrobić i pozostawić w ciepłym miejscu na pół godziny.
W tym czasie do piekarnika rozgrzanego do 210 stopni C włożyć żaroodporne naczynie z pokrywką.
Po tym czasie wyrobić ciasto krótko jeszcze raz i uformować bochenek na posypanym mąką blacie. Ciasto jest dosyć rzadkie i tak ma być. Przełożyć ostrożnie do rozgrzanego garnka i mokrym nożem zrobić nacięcia wedle upodobania.
Piec w przykrytym garnku 30 minut. Po tym czasie zdjąć przykrywkę i zrumienić wierzch chleba.
Studzić na kratce.
Maślankę, pokruszone drożdże i łyżeczkę miodu dodajemy do naczynia – 37 stopni/3 minuty/obr.1
Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy – 3 minuty/interwał
Zostawiamy w naczyniu na 30 minut.
Nagrzewamy piekarnik i garnek żaroodporny z pokrywką.
Po tym czasie wyrabiamy – 1 minuta/interwał
Ciasto przekładamy na stolnicę wysypaną mąką, formujemy bochenek i przekładamy do rozgrzanego garnka.
Pieczemy 40 minut w piekarniku nagrzanym do 210 stopni C, po tym czasie bez pokrywki 15 minut w razie potrzeby.
/przepis zaczerpnięty z portalu przepisownia.pl/