Czekoladowe ciastka z cukinią
Brzmi dziwnie, bo ciastka z cukinią..?? Te potrójnie czekoladowe ciastka sprawdzą się dla wielbicieli gorzkiej czekolady, a dodatek cukinii sprawia, że są miękkie i wilgotne. Czego chcieć więcej, gdy wokół takie bogactwo tego cudownego warzywa 🙂
Potrójnie czekoladowe, bo w masie mamy roztopioną gorzką czekoladę, kakao i chipsy czekoladowe. Dodatek rozdrobnionej i odsączonej z nadmiaru wody cukinii sprawia, że ciastka są bardzo wilgotne i przyjemnie miękkie przez długi czas. Nie należy bać się dodatku cukinii w cieście, gdyż jest w ogóle niewyczuwalna, a sama cukinia jest lekkostrawna, niskokaloryczna, odkwasza organizm i zawiera sporo witamin( A, C, K, B1) oraz minerałów(potas, żelazo, wapń). Samo formowanie ciastek było dla mnie troszkę kłopotliwe, bo ciasto mocno się lepiło, ale po fakcie okazało się, że przez pomyłkę dodałam za dużo masła. Problem rozwiązałam formując ciastka mokrymi dłońmi. Przy podanych proporcjach powinno wyjść odpowiednio gęste. Ciastka te tworzą doskonały duet ze szklanką mleka.
115 g czekolady gorzkiej
340 g mąki pszennej (ja użyłam 170 g pszennej i 170 gr pełnoziarnistej)
25 g kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
115 g masła, miękkiego
50 g cukru kryształu
110 g cukru brązowego
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii*
1 szklanka (250 ml) posiekanej i odsączonej cukinii
1 szklanka chipsów czekoladowych (z gorzkiej lub z mlecznej czekolady)
Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Czekoladę gorzką łamiemy na kawałki i rozpuszczamy nad kąpielą wodną bądź w mikrofalówce. Zostawiamy do ostygnięcia. Cukinię mielimy na drobno w blenderze i odsączamy nadmiar wody (przy pomocy np. pieluszki, gazy, bądź praski do ziemniaków). W misce mieszamy razem przesianą mąkę, kakao, sodę i sól.
W misie miksera umieszczamy miękkie masło, cukier kryształ i cukier brązowy. Miksujemy, aż masa będzie biała i lekka. Dodajemy jajko oraz ekstrakt z wanilii – miksujemy minutę. Zmniejszamy obroty i dodajemy cukinię. Następnie wlewamy rozpuszczoną czekoladę i mieszamy do połączenia składników. Dodajemy suche składniki, aż do połączenia. Na końcu wsypujemy czipsy czekoladowe (lub posiekaną czekoladę) i mieszamy łyżką.
Masę nabieramy łyżką, formujemy ciastka i nakładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, delikatnie przesmarowanym tłuszczem.
Wsadzamy do piekarnika na około 15 minut. Ciastka będą po wyjęciu mięciutkie.
*ekstrakt z wanilii możemy zastąpić cukrem wanilinowym lub ziarenkami z laski wanilii.