Health & Food Blog by Alice

Social Navigation

Drożdżówki z serem

Drożdżowe

Uwielbiam zapach domowych wypieków z ciasta drożdżowego, dlatego proponuję Wam pyszne, puszyste drożdżówki z wilgotną masą twarogową w środku. Zapraszam też po prosty przepis na idealne ciasto drożdżowe.

Bardzo długo, jak słyszałam hasło ciasto drożdżowe  to dostawałam gęsiej skórki. Ja nie lubiłam jego, a ono mnie. Po prostu wyrabiane ręcznie nie chciało współpracować. I tak na pomoc przyszedł mikser lub robot kuchenny. Od tej pory wychodzi idealne 🙂

Drożdżówki te są świetne na śniadanie, pełne wilgotnej masy twarogowej, a co najważniejsze dobre nawet na drugi dzień, bo ciasto nie robi się suche. Proste w przygotowaniu, a jeśli ktoś nie próbował albo nie lubił pracy z ciastem drożdżowym, ten przepis jest doskonały aby się do niego przekonać lub po prostu poćwiczyć.

Drożdżówki z serem

/składniki na około 14 sztuk/

Ciasto drożdżowe

220 g mleka

40 g świeżych drożdży, pokruszonych

100 g cukru

500 g mąki pszennej

80 g masła, miękkiego

1 jajko

1/2 łyżeczki soli

W miseczce łączymy letnie mleko (nie gorące!!), pokruszone drożdże oraz cukier. Mieszamy do rozpuszczenia drożdży i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut. Do misy miksera, w którym umieszczamy końcówki do ciasta drożdżowego, dajemy mąkę, miękkie masło, jajko, sól oraz wcześniej przygotowany rozczyn z drożdży. Wyrabiamy do momentu, aż ciasto będzie zwarte, jeśli zbyt mocno się klei dodajemy 2 łyżki mąki*.

Na stolnicy delikatnie oprószonej mąką uformować z ciasta wałek i podzielić go na 14 części. Z każdej uformować placuszki o średnicy ok. 8 cm. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.

 * z ciastem drożdżowym najlepiej pracuje się, gdy dłonie wysmarujemy masłem.

Masa serowa

500 g twarogu, pokruszonego

1 jajko

60 g cukru, drobnego do wypieków

1 opakowanie cukru wanilinowego lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

100 g śmietany 12 %, gęstej

Dodatkowo:

jajko, 1 łyżka mleka, cynamon

Jajko, cukier i cukier waniliowy ubić mikserem na puszystą masę. Następnie dodawać twaróg i śmietanę, aż do uzyskania gładkiej masy. Jeśli twaróg jest suchy i mikser nie daje rady, na tym etapie można pomóc sobie blenderem.

Przygotowanie

We wcześniej przygotowanych placuszkach robimy wgłębienia i napełniamy je masą serową. Jajko roztrzepujemy z łyżką mleka i pędzelkiem smarujemy brzegi drożdżówek. Jeśli ktoś lubi można oprószyć masę serową cynamonem. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni na około 20 minut, aż drożdżówki ładnie się zrumienią.

Smacznego!