Drożdżówki z serem
Uwielbiam zapach domowych wypieków z ciasta drożdżowego, dlatego proponuję Wam pyszne, puszyste drożdżówki z wilgotną masą twarogową w środku. Zapraszam też po prosty przepis na idealne ciasto drożdżowe.
Bardzo długo, jak słyszałam hasło ciasto drożdżowe
to dostawałam gęsiej skórki. Ja nie lubiłam jego, a ono mnie. Po prostu wyrabiane ręcznie nie chciało współpracować. I tak na pomoc przyszedł mikser lub robot kuchenny. Od tej pory wychodzi idealne 🙂
Drożdżówki te są świetne na śniadanie, pełne wilgotnej masy twarogowej, a co najważniejsze dobre nawet na drugi dzień, bo ciasto nie robi się suche. Proste w przygotowaniu, a jeśli ktoś nie próbował albo nie lubił pracy z ciastem drożdżowym, ten przepis jest doskonały aby się do niego przekonać lub po prostu poćwiczyć.
/składniki na około 14 sztuk/
Ciasto drożdżowe
220 g mleka
40 g świeżych drożdży, pokruszonych
100 g cukru
500 g mąki pszennej
80 g masła, miękkiego
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
W miseczce łączymy letnie mleko (nie gorące!!), pokruszone drożdże oraz cukier. Mieszamy do rozpuszczenia drożdży i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut. Do misy miksera, w którym umieszczamy końcówki do ciasta drożdżowego, dajemy mąkę, miękkie masło, jajko, sól oraz wcześniej przygotowany rozczyn z drożdży. Wyrabiamy do momentu, aż ciasto będzie zwarte, jeśli zbyt mocno się klei dodajemy 2 łyżki mąki*.
Na stolnicy delikatnie oprószonej mąką uformować z ciasta wałek i podzielić go na 14 części. Z każdej uformować placuszki o średnicy ok. 8 cm. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
* z ciastem drożdżowym najlepiej pracuje się, gdy dłonie wysmarujemy masłem.
Masa serowa
500 g twarogu, pokruszonego
1 jajko
60 g cukru, drobnego do wypieków
1 opakowanie cukru wanilinowego lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
100 g śmietany 12 %, gęstej
Dodatkowo:
jajko, 1 łyżka mleka, cynamon
Jajko, cukier i cukier waniliowy ubić mikserem na puszystą masę. Następnie dodawać twaróg i śmietanę, aż do uzyskania gładkiej masy. Jeśli twaróg jest suchy i mikser nie daje rady, na tym etapie można pomóc sobie blenderem.
Przygotowanie
We wcześniej przygotowanych placuszkach robimy wgłębienia i napełniamy je masą serową. Jajko roztrzepujemy z łyżką mleka i pędzelkiem smarujemy brzegi drożdżówek. Jeśli ktoś lubi można oprószyć masę serową cynamonem. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni na około 20 minut, aż drożdżówki ładnie się zrumienią.
Smacznego!