Health & Food Blog by Alice

Social Navigation

Owsiane batoniki z amarantusem

Ciasteczka, Fit

Zdrowe, lekkie i wilgotne batoniki z płatków owsianych, ekspandowanego amarantusa, masła orzechowego i orzechów włoskich, o delikatnym posmaku cynamonu. Smaczna przekąska dodająca energii.

Dosyć niepewnie podchodziłam do batoników z płatków owsianych z dodatkami, bo zawsze kojarzyły mi się z czymś twardym, na czym można połamać zęby. Odkąd zakupiłam paczuszkę amarantusa ekspandowanego szukałam na niego zdrowego pomysłu. Pierwsza myśl – batoniki. W sieci znajdziecie dziesiątki pomysłów na zdrowe alternatywy słodyczy i na samo ziarno amarantusa – kulki mocy, batoniki proteinowe, musli…można by wymieniać. Dla mnie priorytetem było to, żeby batonik nie był suchy i twardy.

Amarantus ekspandowany, brzmi obco i przyznam się, że sama nie wiedziałam z czym „to” jeść. Zgodnie z modą na zdrowe odżywianie jest to produkt powszechnie dostępny (ja zakupiłam w Lidlu). Amarantus to ziarno szarłatu wyniosłego, ma wysokie wartości odżywcze i jest źródłem łatwo przyswajalnego białka, błonnika oraz żelaza. Zawiera bogactwo składników mineralnych i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Lepiej wypada w porównaniu do innych, bardziej popularnych zbóż, jak pszenica, owies czy żyto.

W amarantus możecie zaopatrzyć się w sklepach ze zdrową żywnością, a coraz częściej w spożywczym za rogiem. Występuje w postaci ziarna, ale również mąki, kaszy, pieczywa, płatków śniadaniowych. Jedną z coraz popularniejszych wersji jest amarantus ekspandowany, inaczej popping. Podobny do dmuchanego ryżu. Można dodawać go do sałatek, jogurtów, zup, czy zdrowych przekąsek. Jedną z nich właśnie Wam proponuję 🙂

Owsiane batoniki z amarantusem

2 szklanki płatków owsianych górskich (nie błyskawicznych)

1 szklanka amarantusa ekspandowanego

3/4 szklanki łuskanego słonecznika (podprażonego na suchej patelni)

1/2 szklanki orzechów włoskich drobno posiekanych

1 łyżeczka cynamonu

50 g masła

1/2 szklanki mleka

1/2 szklanki brązowego cukru lub 3/4 szklanki ksylitolu

3 łyżki masła orzechowego

2 jajka

Przygotowanie

W misce wymieszać suche składniki – płatki owsiane, amarantusa, podprażony słonecznik, orzechy i cynamon. W garnuszku rozpuścić masło, mleko i cukier bądź ksylitol. Przestudzić. Połączyć z suchymi składnikami i wymieszać. Roztrzepać 2 całe jajka i dodać do masy. Na blasze rozłożyć papier do pieczenia i równomiernie rozłożyć masę – mnie dobrze poszło łyżką. Piec w temp. 170 stopni około 1/2 godziny. Po upieczeniu i przestudzeniu pokroić wg upodobania.

Gotowe batoniki można oblać rozpuszczoną gorzką czekoladą i posypać podprażonym na suchej patelni sezamem lub pokruszonymi płatkami migdałowymi.


Comments

Comments are closed.