Ciasto „Niebo”
Placek „Niebo”, bo to po prostu niebo w gębie. Doskonałe połączenie orzechów, kruchego ciasta, kwaskowatych jabłek i czekolady.
W naszym domu to specjalność mojej mamy. Jest pieczony od wielkiego święta, dlatego pewnie tak smakuje za każdym razem. To masa orzechowa i doskonały jabłecznik w jednym, połączone dwoma blatami kruchego ciasta, a wszystko polane czekoladą domowej roboty. Pycha! Musicie wypróbować.
- 600 g mąki
- 400 g margaryny
- 1 szklanka cukru pudru
- 5-6 żółtek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki połączyć razem i wyrobić ciasto. Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Ciasto podzielić na dwie części. Pieczemy dwa spody, grube na ok 1 cm, na dwóch blaszkach. Jedna może być pełna (w niej później przygotujemy ciasto), druga musi być niewysoka bez krótszego brzegu, tak abyśmy mogli zsunąć z niej upieczony spód.Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 30 minut, aż spody ładnie się przyrumienią.
1 kg jabłek
2 łyżki cukru
sok z cytryny
galaretka w proszku
Jabłka trzemy na średnich oczkach, podgrzewając na małej mocy palnika dodajemy cukier, sok z cytryny i wsypujemy galaretkę w proszku. Chwilkę wszystko dusimy, odstawiamy do przestygnięcia.
250 g orzechów włoskich mielonych
1 szklanka mleka
250 g masła
200 g cukru pudru
Orzechy mielimy, bądź te już zmielone, zalewamy gorącym mlekiem. Zostawiamy do ostygnięcia. W tym czasie ucieramy masło z cukrem, do białej masy dodajemy przestudzone orzechy.
7 łyżek wody
7 łyżek cukru kryształu
50 g masła
2 łyżki kakao
spirytus lub 1 – 2 łyżki rumu 80 %
Wodę podgrzewamy w rondelku, wsypujemy cukier, rozpuszczamy. Dodajemy masło pokrojone na małe kawałki. Mieszamy, aż do rozpuszczenia i połączenia wszystkich składników. Dodajemy kakao i wybrany alkohol. Polewa czekoladowa musi być gładka i błyszcząca.
Na pierwszy spód wykładamy masę jabłkową. Na masę jabłkową zsuwamy delikatnie drugi spód. Nie jest to proste zadanie, dlatego ważne jest dobre nasmarowanie blaszki przed pieczeniem. Nawet jeśli ciasto się połamie, nic się nie dzieje – możemy ułożyć puzzle. Na drugi spód nakładamy masę orzechową. Całość polewamy przygotowaną, przestudzoną polewą czekoladową. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy odpocznie sobie w chłodnym miejscu. Smacznego!!
Comments
Comments are closed.
Jaka wielkosc blaszki?
Piekę na blaszce o wymiarach 40 x 27 cm