Mini tarty z rabarbarem, bezą i kruszonką
Jest rabarbar – przyszła wiosna! To warzywo idealne do wypieków, aż szczególnie do uzyskania słodko-kwaśnego smaku, który po prostu uwielbiam.
Gdy tylko zobaczyłam go na straganie to wiedziałam, że nadszedł czas na mini tarty z aromatycznego kruchego ciasta, z chrupiącą bezą i dużą ilością kruszonki na wierzchu.
Mini tarty z rabarbarem, bezą i kruszonką
Kruche ciasto /na 7 foremek o średnicy /
1 1/2 szklanki mąki
100 g masła
2 żółtka
1 łyżeczka cukru waniliowego
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Beza
2 białka jaj
100 g cukru pudru
Kruszonka
100 g masła
140 g mąki
80 g cukru brązowego
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżeczka cynamonu
Nadzienie
ok. 500 g rabarbaru
2 łyżki brązowego cukru
Rabarbar myjemy, obieramy ze skórki, kroimy na małe kawałki i zasypujemy 2 łyżkami cukru brązowego. Zostawiamy, aż rabarbar puści sok.
Siekamy masło z mąką na jak najdrobniejsze kawałki, następnie dodajemy żółtka, cukier waniliowy i proszek do pieczenia – zagniatamy. Tak przygotowane ciasto owijamy w folię spożywcza i wkładamy do lodówki.
Po pół godzinie, wcześniej przygotowanym ciastem wylepiamy lekko natłuszczone foremki – dno i brzeg na wysokość około 1 cm. Nakłuwamy ciasto. Pieczemy 15 minut w temp. 180 stopni. Wyjmujemy z piekarnika do przestygnięcia.
W międzyczasie przygotowujemy bezę. Ubijamy białka, a pod sam koniec dodajemy, łyżka po łyżce, cukier puder. Miksujemy ok. 3 minutki. Beza ma być gęsta i lśniąca.
Na kruszonkę mieszamy razem wszystkie sypkie składniki – mąkę, cukier brązowy, cukier waniliowy i cynamon. Zalewamy roztopionym, gorącym masłem. Mieszamy. Jak przestygnie wyrabiamy kruszonkę palcami.
Przypieczony spód delikatnie obsypujemy mąką ziemniaczaną. Nakładamy rabarbar odsączony z nadmiaru soku. Zakrywamy go bezą, a bezę obsypujemy solidnie kruszonką. Wkładamy do piekarnika na 35 minut. Pieczemy w 180 stopniach, aż tarty pięknie się przyrumienią.
I gotowe!!