Health & Food Blog by Alice

Social Navigation

Chleb pszenny

Pieczywo

Prosty pszenny chleb na drożdżach. Mięciutki, wilgotny, z cudownie chrupiącą skórką. Szybko się robi i jeszcze szybciej zjada 😉 Idealny na nadchodzące Święta wielkanocne lub jako opcja, gdy braknie pieczywa, a tu za rogiem niedziela niehandlowa.

Ten chleb nie tylko dobrze wygląda, ale smakuje naprawdę wybornie. Co najważniejsze dojadaliśmy go na trzeci dzień i dalej był pyszny. Choć nie piekę chleba czy bułek codziennie, to na wszystkie próby to drugi przepis, który tak bardzo przypadł całej rodzince do gustu. A przekrój smaków mamy różny.

O pieczywie z sieci spożywczych nie będę się wypowiadać, bo to temat rzeka i warto poszukać w internetach 😉 przeróżnych artykułów. Co nie znaczy, że czasem też nie zbłądzę na ten dział…trudno przejść obojętnie, kiedy tak pięknie pachnie świeżo pieczonym pieczywem i nie napakować do koszyka jeszcze cieplusich bułeczek..cóż..

Codziennie kupuję jednak pieczywo z dobrej piekarni, którą na szczęście mam za rogiem. Jest jednak jeden minus – za naprawdę dobre pieczywo trzeba więcej zapłacić.

Upieczony przeze mnie chlebek to proste składniki, które na pewno wszyscy posiadają w domu, a nawet jeśli nie to są stosunkowo niedrogie i dostępne w każdym sklepie. No i chwilka czasu, bo przygotowanie całego przepisu zajmuje 1,5 h.

Prosty chleb pszenny

0,5 l maślanki

30 g drożdży świeżych

1 łyżeczkę miodu

2 łyżeczki soli

70 g wody

600 g mąki pszennej

200 g mąki razowej chlebowej (u mnie Lubella 3 ziarna do wypieku chleba)

 

Letnią wodę (1/4 szklanki) wymieszać z pokruszonymi świeżymi drożdżami i łyżeczką miodu. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut, aż zacznie pracować.

Do przesianej mąki dodać przygotowany rozczyn i pozostałe składniki. Wyrobić i pozostawić w ciepłym miejscu na pół godziny.

W tym czasie do piekarnika rozgrzanego do 210 stopni C włożyć żaroodporne naczynie z pokrywką.

Po tym czasie wyrobić ciasto krótko jeszcze raz i uformować bochenek na posypanym mąką blacie. Ciasto jest dosyć rzadkie i tak ma być. Przełożyć ostrożnie do rozgrzanego garnka i mokrym nożem zrobić nacięcia wedle upodobania.

Piec w przykrytym garnku 30 minut. Po tym czasie zdjąć przykrywkę i zrumienić wierzch chleba.

Studzić na kratce.

 

Prosty chleb pszenny na THERMOMIX

Maślankę, pokruszone drożdże i łyżeczkę miodu dodajemy do naczynia – 37 stopni/3 minuty/obr.1

Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy  – 3 minuty/interwał

Zostawiamy w naczyniu na 30 minut.

Nagrzewamy piekarnik i garnek żaroodporny z pokrywką.

Po tym czasie wyrabiamy – 1 minuta/interwał

Ciasto przekładamy na stolnicę wysypaną mąką, formujemy bochenek i przekładamy do rozgrzanego garnka.

Pieczemy 40 minut w piekarniku nagrzanym do 210 stopni C, po tym czasie bez pokrywki 15 minut w razie potrzeby.

/przepis zaczerpnięty z portalu przepisownia.pl/

 

 


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.