Drożdżówki z serem

Uwielbiam zapach domowych wypieków z ciasta drożdżowego, dlatego proponuję Wam pyszne, puszyste drożdżówki z wilgotną masą twarogową w środku. Zapraszam też po prosty przepis na idealne ciasto drożdżowe.

Bardzo długo, jak słyszałam hasło ciasto drożdżowe  to dostawałam gęsiej skórki. Ja nie lubiłam jego, a ono mnie. Po prostu wyrabiane ręcznie nie chciało współpracować. I tak na pomoc przyszedł mikser lub robot kuchenny. Od tej pory wychodzi idealne 🙂

Drożdżówki te są świetne na śniadanie, pełne wilgotnej masy twarogowej, a co najważniejsze dobre nawet na drugi dzień, bo ciasto nie robi się suche. Proste w przygotowaniu, a jeśli ktoś nie próbował albo nie lubił pracy z ciastem drożdżowym, ten przepis jest doskonały aby się do niego przekonać lub po prostu poćwiczyć.

Drożdżówki z serem

/składniki na około 14 sztuk/

Ciasto drożdżowe

220 g mleka

40 g świeżych drożdży, pokruszonych

100 g cukru

500 g mąki pszennej

80 g masła, miękkiego

1 jajko

1/2 łyżeczki soli

W miseczce łączymy letnie mleko (nie gorące!!), pokruszone drożdże oraz cukier. Mieszamy do rozpuszczenia drożdży i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut. Do misy miksera, w którym umieszczamy końcówki do ciasta drożdżowego, dajemy mąkę, miękkie masło, jajko, sól oraz wcześniej przygotowany rozczyn z drożdży. Wyrabiamy do momentu, aż ciasto będzie zwarte, jeśli zbyt mocno się klei dodajemy 2 łyżki mąki*.

Na stolnicy delikatnie oprószonej mąką uformować z ciasta wałek i podzielić go na 14 części. Z każdej uformować placuszki o średnicy ok. 8 cm. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.

 * z ciastem drożdżowym najlepiej pracuje się, gdy dłonie wysmarujemy masłem.

Masa serowa

500 g twarogu, pokruszonego

1 jajko

60 g cukru, drobnego do wypieków

1 opakowanie cukru wanilinowego lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

100 g śmietany 12 %, gęstej

Dodatkowo:

jajko, 1 łyżka mleka, cynamon

Jajko, cukier i cukier waniliowy ubić mikserem na puszystą masę. Następnie dodawać twaróg i śmietanę, aż do uzyskania gładkiej masy. Jeśli twaróg jest suchy i mikser nie daje rady, na tym etapie można pomóc sobie blenderem.

Przygotowanie

We wcześniej przygotowanych placuszkach robimy wgłębienia i napełniamy je masą serową. Jajko roztrzepujemy z łyżką mleka i pędzelkiem smarujemy brzegi drożdżówek. Jeśli ktoś lubi można oprószyć masę serową cynamonem. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni na około 20 minut, aż drożdżówki ładnie się zrumienią.

Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *