Muffinki z czereśniami

Grzechem byłoby nie skorzystać z trwającego właśnie czereśniowego raju. Moja propozycja to muffinki z czereśniami – kwaskowate i bardzo owocowe.

Sporządzone na bazie maślanki i oleju, co powoduje, że ciasto jest wilgotne. Z dodatkiem startej skórki z cytryny, która doskonale uzupełnia smak czereśni. Z równym powodzeniem można czereśnie zastąpić wiśniami, wtedy muffinki będą jeszcze bardziej kwaskowate. Bardzo szybkie w przygotowaniu.

Korzystając z okazji namawiam Was do zajadania świeżych czereśni. Są bardzo bogate w witaminy – A, C i witaminy z grupy B, a także potas. Zbawiennie wpływają na wygląd naszej skóry, ponieważ neutralizują działanie wolnych rodników. Oczyszczają organizm – z toksyn i złych produktów przemiany materii. Jednak uważajcie, bo są dosyć ciężkostrawne i zawierają dużo cukru. 100 gr ma około 50 kilokalorii.

 

Muffinki z czereśniami

1,5 – 2 szklanki czereśni lub wiśni

2 szklanki mąki

1 szklanka cukru

3/4 szklanki maślanki

1/4 szklanki wody

2/3 szklanki oleju

skórka otarta z cytryny

1 jajko

1 łyżeczka proszku do pieczenia

brązowy cukier do posypania muffinek

Do pierwszej misy dajemy mokre składniki  – maślankę, wodę, olej i jajko. Miksujemy, tak aby dobrze się połączyły. Dodajemy skórkę otartą z jednej cytryny. W drugiej misie mieszamy mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Suche składniki dodajemy do misy z wilgotnymi. Miksujemy, aż do połączenia składników. Do masy dodajemy umyte, pozbawione pestek i przekrojone na połówki czereśnie i szpatułką delikatnie mieszamy.

Masą napełniamy papilotki do 3/4 wysokości. Po górze możemy obsypać je brązowym cukrem. Pieczemy w 180 stopniach, około 25 minut. Kiedy test na suchą wykałaczkę wyjdzie pozytywny – muffinki są gotowe 🙂

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *