Galette – tarta rustykalna z rabarbarem
Tarta rustykalna inaczej nazywana galette. To we francuskiej kuchni rodzaj okrągłego czy też nie pieczonego w formie kruchego ciasta, wypełnionego różnymi nadzieniami – od wytrawnych po słodkie.
Szczególnie przydatny przepis na lato, które pełne jest sezonowych owoców, a czasem brakuje pomysłu na ich wykorzystanie. Ja przygotowałam ciasto na bazie pełnoziarnistej mąki, z niewielką ilością cukru. Łasuchy, które ograniczają ilość spożywanych kalorii mogą spokojnie korzystać z przepisu. Doskonale podać je jeszcze ciepłe z gałką lodów waniliowych. Palce lizać!
Osobiście lubię rabarbar, o czym już wspominałam, za jego kwaskowaty smak. Dla mnie to warzywo cud, choć sezon na niego trwa zbyt krótko. Jest źródłem witamin A, C i E, kwasu foliowego, potasu, błonnika, żelaza, fosforu oraz sodu. Bogaty w beta-karoten. Szczególnie polecany osobom dbającym o linię, ze względu na niską zawartość kilokalorii. Ma ich około 10 w 100 gramach.
Kruche ciasto
115 g masła
175 g mąki pełnoziarnistej (lub tortowej)
1 łyżka brązowego cukru
3 łyżki zimnej wody + 1 łyżka octu winnego jabłkowego
1/2 łyżeczki soli
Mąkę, cukier, sól oraz zimne masło szybko połączyć. Ja użyłam robota kuchennego. Można zrobić to ręcznie, ale najpierw posiekać masło z pozostałymi składnikami jak najdrobniej nożem, a później szybko wyrobić dłońmi. Do masy dodajemy mieszankę zimnej wody i octu – łyżka po łyżce. Wyrabiamy, aż do powstania zwartego ciasta, nie dłużej. Z ciasta formujemy kulę, którą spłaszczamy dłońmi, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 1 h.
Nadzienie
500 g rabarbaru
3 – 4 łyżki brązowego cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
skórka otarta z cytryny
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub ziarenka z laski wanilii
1 jajko + łyżka wody
1 łyżka cukru
Rabarbar obieramy ze skórki i kroimy na kawałki (około 1 cm). Zasypujemy cukrem, sami regulujemy stopień słodkości. Dodajemy skórkę otartą z cytryny, ekstrakt z wanilii lub ziarenka z wanilii i 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Wszystko mieszamy.
Na papierze do pieczenia rozwałkowujemy ciasto w formie okręgu. Naprawdę nie musi być to idealny okrąg 🙂 Na środek ciasta przekładamy wcześniej przygotowane nadzienie. Boki okręgu zaginamy do środka. Boki ciasta smarujemy jajkiem roztrzepanym z łyżką wody, a całość posypujemy łyżką cukru. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 45 minut.
* inspiracją był dla mnie przepis z TEJ strony