Sernik klasyczny

Zapraszam na klasyczny sernik. Jest bardzo twarogowy, wilgotny, w wersji odchudzonej. Naprawdę smaczny!

Mam dostęp do domowego twarogu, takiego prosto od krowy 🙂 Pani gospodyni raczy mnie zwykle ponad kilogramową paczuszką i zawsze zadaję sobie pytanie, jak go wykorzystać? Tym razem bez zastanowienia padło na klasyczny sernik. Bez kruchego spodu, bez proszku do pieczenia, z dodatkiem kaszy manny, pełen rodzynek i płatków migdałowych. Twaróg przepuszczam przez prasę tylko jeden raz, bo wszyscy lubimy czuć jego konsystencję w serniku. Dodatkowo zmniejszyłam ilość cukru, a połowę zastąpiłam ksylitolem, dlatego nawet miłośnicy fit mogą pokosztować. Oczywiście dużo smaku dodaje pyszna domowa polewa czekoladowa. Nie wspomnę, że jest naprawdę prosty w przygotowaniu.

Sernik klasyczny

1 kg białego sera

6 jajek

100 g cukru drobnego do wypieków

100 g ksylitolu

150 g masła

2 łyżki kaszy manny

szczypta soli

rodzynki

migdały

Ser zmielić. Ja przepuszczam przez praskę (taką do ziemniaków) tylko raz, jeśli chcecie by sernik miał delikatniejszą konsystencję zróbcie to dwa razy. Masło utrzeć na puszystą masę, dodając kolejno żółtka oraz cukier. Oryginalnie w przepisie jest 300 g cukru, stopień słodkości masy możecie regulować sami. Do masy dodajemy zmielony twaróg. Następnie dodajemy odrobinę soli, kaszę manną oraz bakalie – rodzynki, migdały. Na koniec ubijamy pianę z białek i szpatułką delikatnie łączymy ją razem z masą.

Masę przekładamy do tortownicy i pieczemy ok. 1 h w temperaturze 180 stopni.

Polewa czekoladowa

7 łyżek wody

7 łyżek cukru kryształu

50 g masła

2 łyżki kakao

spirytus lub 1 – 2 łyżki rumu 80 %

Wodę podgrzewamy w rondelku, wsypujemy cukier, rozpuszczamy. Dodajemy masło pokrojone na małe kawałki. Mieszamy, aż do rozpuszczenia i połączenia wszystkich składników. Dodajemy kakao i wybrany alkohol. Polewa czekoladowa musi być gładka i błyszcząca.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *