Mini tarty z rabarbarem, bezą i kruszonką

Jest rabarbar – przyszła wiosna! To warzywo idealne do wypieków, aż szczególnie do uzyskania słodko-kwaśnego smaku, który po prostu uwielbiam.

Gdy tylko zobaczyłam go na straganie to wiedziałam, że nadszedł czas na mini tarty z aromatycznego kruchego ciasta, z chrupiącą bezą i dużą ilością kruszonki na wierzchu.

Mini tarty z rabarbarem, bezą i kruszonką

Kruche ciasto /na 7 foremek o średnicy /

1 1/2 szklanki mąki

100 g masła

2 żółtka

1 łyżeczka cukru waniliowego

1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

Beza

2 białka jaj

100 g cukru pudru

Kruszonka

100 g masła

140 g mąki

80 g cukru brązowego

2 łyżeczki cukru waniliowego

1 łyżeczka cynamonu

Nadzienie

ok. 500 g rabarbaru

2 łyżki brązowego cukru

Rabarbar myjemy, obieramy ze skórki, kroimy na małe kawałki i zasypujemy 2 łyżkami cukru brązowego. Zostawiamy, aż rabarbar puści sok.

Siekamy masło z mąką na jak najdrobniejsze kawałki, następnie dodajemy żółtka, cukier waniliowy i proszek do pieczenia – zagniatamy. Tak przygotowane ciasto owijamy w folię spożywcza i wkładamy do lodówki.

Po pół godzinie, wcześniej przygotowanym ciastem wylepiamy lekko natłuszczone foremki – dno i brzeg na wysokość około 1 cm. Nakłuwamy ciasto. Pieczemy  15 minut w temp. 180 stopni. Wyjmujemy z piekarnika do przestygnięcia.

W międzyczasie przygotowujemy bezę. Ubijamy białka, a pod sam koniec dodajemy, łyżka po łyżce, cukier puder. Miksujemy ok. 3 minutki. Beza ma być gęsta i lśniąca.

Na kruszonkę mieszamy razem wszystkie sypkie składniki – mąkę, cukier brązowy, cukier waniliowy i cynamon. Zalewamy roztopionym, gorącym masłem. Mieszamy. Jak przestygnie  wyrabiamy kruszonkę palcami.

Przypieczony spód delikatnie obsypujemy mąką ziemniaczaną. Nakładamy rabarbar odsączony z nadmiaru soku. Zakrywamy go bezą, a bezę obsypujemy solidnie kruszonką. Wkładamy do piekarnika na 35 minut. Pieczemy w 180 stopniach, aż tarty pięknie się przyrumienią.

I gotowe!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.