OMLET w wersji FIT
Być fit – to teraz w modzie. Wychodząc naprzeciw trendom polecam bardzo pyszny omlet w wersji fit. Pyszna i zdrowa propozycja na śniadanie. Dla małych i dużych.
Przepis na niego poznałam, kiedy stosowałam dietę redukcyjną. Po czasie dietę zmodyfikowałam, ale omlet wpisał się na stałe w menu śniadaniowe całej rodziny. Zasmakował nawet naszemu maluchowi. Wariacjom na jego temat nie ma końca.
OMLET w wersji FIT
2 jajka
30 g płatków owsianych
1/2 banana lub mniejszy cały banan
1 łyżka (płaska) mąki pełnoziarnistej
1 łyżka mleka
szczypta cynamonu
dodatki: kawałki gorzkiej czekolady, żurawina, rodzynki, płatki migdałowe, owoce
Do miski blendera dodajemy wszystkie składniki, oprócz dodatków – jajka, płatki owsiane, banana, mąkę, mleko i miksujemy. Na koniec do masy wrzucamy wedle upodobania np. suszoną żurawinę, kostkę posiekanej gorzkiej czekolady i kilka borówek. Pieczemy na patelni teflonowej bez tłuszczu (ewentualnie rozgrzewamy troszkę oleju kokosowego), na średniej mocy palnika. Omlet ma się powoli przyrumienić, tak żebyśmy mogli bez problemu go przewrócić na drugą stronę. Jeszcze tylko ulubione dodatki na wierzch – cukier puder, sezonowe owoce i można pałaszować ze smakiem!!
Omlet można zrobić w wersji wysokobiałkowej, dodajemy wtedy tylko 1 żółtko i dwa białka jaj.